Dikte dubbel glas bepalen

Waarom is de dikte van dubbel glas van belang? Hoe dikker de ruit, hoe beter de isolatie. Het kan daarbij gaan om het glas zelf of om het gehele raam, dat wil zeggen de twee ruiten inclusief de spouw.

Hoe kom je de dikte van dubbel glas te weten?

Je staat er misschien niet bij stil, maar dubbel glas is verkrijgbaar in verschillende diktes. De dikte van isolatieglas wordt uitgedrukt in millimeters.

Bij de notatie van de dikte kom je altijd drie getallen tegen, zoals: 4-14-3. Het eerste getal staat voor de dikte van de buitenste ruit, 4 mm. Het tweede getal geeft de dikte van de spouw weer (14 mm) en het derde getal staat voor het binnenste glas (3 mm). De bovengenoemde diktes gelden voor hoogrendements (HR) glas.

Gewoon isolatieglas of dubbel glas is minder dik. Daar kom je bijvoorbeeld waardes als 5-12-3 tegen.

Opmeten benodigde dikte dubbel glas

De dikte van dubbel glas hangt af van drie zaken: de oppervlakte van het raam, de mate van isolatie van het glas en de dikte van kozijn.

De oppervlake van het raam

Hoe dikker het glas is, hoe sterker. Met dikker glas kun je dus grotere oppervlakten vullen. Bij oppervlakten van meer dan 10m2 moet je dubbel glas met een minimale dikte van 30 mm gebruiken. Gaat het om oppervlakten van minder dan 3 m2 dan heb je niet meer dan 24 mm dik dubbel glas nodig.

De mate van isolatie

Niet alleen de ramen zelf maar ook de tussenruimte of spouw is van invloed op de isolatiewaarde of U-waarde van het glas. Bij HR+ glas gaat het om een minimale tussenruimte van 6 mm. Voor HR++ geldt een minimale spouwruimte van 14 mm. Het spreekt voor zich dat dit invloed heeft op de totale dikte van het glas. Simpel, gezegd hoe dikker het raam, hoe beter het isoleert. Dat zie je terug bij drie dubbel glas of HR+++ glas dat een dikte heeft van 40 mm tot 50 mm.

De dikte van het kozijn

Het laatste waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de dikte van isolatieglas, is de dikte van het kozijn. Het raam moet namelijk wel in de sponning van het kozijn passen. Bij het plaatsen van dubbel glas in bestaande houten kozijnen kan dit problemen opleveren.

Onze lokale glaszetters adviseren je graag over de benodigde dikte van dubbel glas. Binnen 30 minuten staat er een lokale glaszetter voor de deur, zoals een glaszetter in Goudaglaszetters in Amsterdam, RotterdamDen-HaagGroningenBreda.

Lees ook:
Dubbel glas plaatsen in bestaande ramen
Wanneer moet ik dubbelglas vervangen?
Nederlanders kunnen half miljard besparen
Ben ik goed verzekerd tegen glasschade?
Waarom beslaan mijn dubbelglas ramen?
Wat kost Thermopane laten plaatsen?
Kosten en besparingen met dubbel glas
Energiebesparingsregelingen van de overheid
De kosten voor het vervangen van enkel glas voor dubbelglas uiteengezet
Woningen slecht geventileerd

Per onderwerp meer bruikbare tips en informatie. Lees gauw verder:

Glazenzetter
Glashandels
Glaszetter Alkmaar
Glaszetter Apeldoorn
Glaszetter Enschede
Glaszetter Amersfoort
Glaszetter Assen
Glaszetter Maastricht
Glaszetter Den Bosch
Glaszetter Almere
Glaszetter Leeuwarden
Glaszetter Heerenveen
Glaszetter Roermond
Glaszetter Zoetermeer
Glaszetter Haarlem
Glaszetter Veendam
Glaszetter Venlo
Glaszetter Meppel
Glaszetter Ede
Glaszetter Nijmegen
Glaszetter Tilburg
Glaszetter Alphen aan den Rijn
Glaszetter Arnhem
Glaszetter Zwolle
Glaszetter Eindhoven

Geplaatst in Geen categorie.