Dubbelglas plaatsen

 1. Hoe moet ik dubbel glas vervangen?
 2. Wat kost dubbel glas?
 3. Hoe goed isoleert dubbel glas?
 4. Welk soort dubbel glas moet ik kiezen?

Dubbelglas bestellen
Om dubbel glas te plaatsen, moet u natuurlijk eerst de nieuwe ruiten bestellen. Het is mogelijk om zelf uw ruiten te vervangen, maar u moet rekening houden met het soort kozijnen dat u heeft en met de wensen die u heeft voor de eigenschappen van uw dubbelglas ruiten. Voor het correct kiezen, inmeten, bewerken en plaatsen van dubbelglas raden we je aan om de hulp in te schakelen van een ervaren glaszetter.

Wilt u bijvoorbeeld glasisolatie dat inbraakwerend werkt of dat extra geluiddemping geeft? Dan weet de glaszetter welk type glas u nodig heeft. Ook heeft de glaszetter doorgaans goede relaties met glasfabrieken en glasleveranciers, zodat u snel en relatief betaalbaar uw ruiten kunt laten vervangen door op maat gemaakt dubbelglas van de juiste kwaliteit.

glaszetter belt met klant

Beschikbare glaszetters in de buurt zijn snel ter plaatse om u te helpen. Bel direct een betaalbare glaszetter.

Voordelen Glaszetter Direct:
 • Bel direct de lokale glaszetter
 • Binnen 30 minuten aanwezig
 • Altijd beschikbaar

Hoe moet ik dubbel glas plaatsen in bestaande kozijnen?

Dubbel glas plaatsen in bestaande kozijnen doet u met behulp van onderstaand stappenplan.

 1. Verwijder dubbel glas
 2. Dubbel glas meten
 3. Dubbel glas op maat snijden
 4. Dubbel glas plaatsen

Hoe moet ik dubbel glas vervangen?

Dubbelglas vervangen doet u met behulp van de onderstaande instructies. Voor een glaszetter is het vervangen van ruiten of kozijnen een snelle klus. Glaszetters zijn meestal in een dag klaar met het vervangen van enkelglas voor een vorm van isolatieglas. Afhankelijk van de eigenschappen van de woning, zal een huis in 1 tot 5 werkdagen van nieuwe dubbelglas ramen en kozijnen zijn voorzien.

Benodigdheden:
Dubbelglas glasbladen
Hobbymes
Hamer
Beitel
Glaslatten
Kunststof blokjes
Houten latjes
Beglazingskit
Spijkers
Glasband
Zeepsop
Sopspuit
Nijptang
Plamuurmes

Stap 1. Verwijder dubbel glas

Hoe moet ik dubbel glas verwijderen?

a. Snij de kitranden los met een hobbymes
Gebruik een goed scherp mes dat u uit de houder kunt schuiven, zodat het gebogen kan worden. Op die manier kan het hobbymes dieper de kit in steken. Het zelf binnen en buiten uitsnijden van de kit kan veel moeite kosten.

b. Verwijder de glaslatten
Verwijder de glaslatten uit het kozijn. Wrik met een beitel de glaslatten voorzichtig los en verwijder de aanwezige spijkers. Begin met de onderste glaslat en verwijder daarna de glaslatten aan de zijkanten en bovenkant. De ruit komt nu los door hem zacht te duwen.

c. Verwijder de ruit
Leg twee plankjes hout neer waarop u de ruit kunt plaatsen. Voor het verwijderen van de ruit gebruikt u een of twee zuignappen die u bij de bouwmarkt kunt krijgen. Zet de ruit veilig weg op de twee blokjes hout.

d. Maak de sponningen schoon
Maak de sponningen schoon en verwijder restanten glasband. Gebruik een nijptang om oude spijkers te verwijderen. Met een verfkrabber verwijdert u oude verf en oude beglazingsband. Nadat u de sponning schoon heeft geborsteld, brengt u een nieuwe laag grondverf aan. Voordat u nieuwe ruiten plaatst, laat u de verf goed drogen.


Voorbereiding: voordat u begint, dekt u de vloeren eerst af met een dekzeil. Gebruik altijd beschermingskleding en trek werkhandschoenen aan. Let op: uitgedroogde butyleenkit is keihard. Het is verstandig om voor de zekerheid een glaszetter in te schakelen. De glaszetter gebruikt een mes op een oscillator zaag om de kitrand uit te snijden, zonder de ruit te beschadigen.

Hoe moet ik dubbel glas breken?
Dubbelglas breken om deze te vervangen is niet verstandig. Het geeft rommel en u kunt zich snijden aan de glasscherven. De ruiten zijn in de meeste gevallen uit te snijden.

Oud vensterglas levert u in bij de glasvakhandel of bij de milieustraat in uw gemeente. Het ingeleverde glas zal vervolgens hergebruikt voor de productie van nieuw glas. Vensterglas mag u niet in de glasbak deponeren.

Stap 2. Dubbel glas inmeten

Hoe moet ik dubbel glas inmeten?
Dubbel glas kunt u op 2 manieren inmeten. Manier 1: van links naar rechts en van glaslat naar glaslat. Dit noemen we de 'dagmaat.' Of manier 2: van sponning naar sponning, dit noemen we de 'strakke maat.' Gaat u uit van de dagmaat van het glas? Tel dan een aantal millimeters bij het raam op, afhankelijk van de diepte van de sponning. Heeft u de strakke maat gemeten? Trek dan ongeveer 7 millimeter af.

Opmeten van een bestaande ruit
Wilt u een bestaande ruit vervangen? Kies dan voor het meten van de 'dagmaat,' want u moet het glas in dat geval altijd aan de binnenkant van het kozijn meten. Neem de maten op en tel bij iedere afmeting ongeveer 24mm op. In de meeste gevallen kiest u dan voor veilige maten.

Glasmaat opmeten voor ruit in nieuw kozijn
Wilt u de glasmaat achterhalen voor een nieuw kozijn? Meet dan de 'strakke maat,' of sponningmaat en trek 7mm af op de lengte en de breedte. Het inmeten op deze manier moet zeer nauwkeurig worden gedaan, want anders bestaat de kans dat u glas krijgt dat niet goed past.

U moet de ruiten op de juiste manier meten om beknelling van het glas te voorkomen. Wilt u zeker zijn van een correcte glasmeting? Vraag dan een glaszetter om hulp.

Stap 3. Dubbel glas op maat snijden

Hoe moet ik dubbel glas snijden?
Dubbelglas is gehard glas en om die reden is het snijden van dubbelglas glasplaat met een glassnijder niet aan te raden. Gehard glas kunt u herkennen door aan de randen te voelen. Een ruit dat niet van gehard glas is gemaakt, zal niet zijn afgewerkt en zal aan de randen scherp aanvoelen.


Dubbelglas glasplaat niet snijden met glassnijder
Het uitsnijden van dubbelglas dat niet gelaagd of inbraakvertragend is gemaakt kan alleen met goed gereedschap in een glasslijperij. De kosten bij de glasleverancier zal op basis zijn van glas per vierkante meter.

Stap 4. Dubbel glas plaatsen

Hoe moet ik dubbel glas plaatsen?
Dubbel glas plaatsen lijkt eenvoudig, maar het zelf plaatsen van dubbel glas brengt risico's met zich mee. De kans dat u een lekkage veroorzaakt in de plaatsing van het dubbelglas is groot. Gebruik in de liggende sponning 2 kunststof blokjes, waarmee u de ruit goed in de sponning kunt zetten. Stel de ruit goed af om te voorkomen dat er vocht onderdoor gaat.

Glaslatten in het kozijn zetten
Glaslatten zet u in het kozijn met spijkers. Gebruik een 'tacker' om de glaslatten eenvoudig te plaatsen. Als extra inbraakwerende oplossing, kunt u ook de glaslatten in de kozijnen laten schroeven. Kit de ruit af met overschilderbare glazenkit. Gebruik geen kit op basis van siliconen. Zijn de glaslatten ingekit? Verwijder dan overtollige kit met behulp van zeepsop en een plamuurmes. Het glas is geplaatst en de glazenkit heeft minimaal 24-uur nodig om uit te harden.


Welke kit voor dubbelglas?
Gebruik een goedgekeurde glaskit, geen siliconen kit. Kies voor een glaskit die overschilderbaar is. Kit de aansluiting van het glas op de glaslatten rondom en zorg dat de beglazingskit tussen de aansluiting komt. Verwijder overtollige beglazingskit door de kit in te spuiten met zeepsop. Gebruik een kitplaatje of plamuurmes om de kit netjes af te werken. Zijn er spijkergaatjes? Dicht de gaatjes met plamuur. Verf het kozijn en laat de kit 24-uur uitharden.

nieuw raam geplaatst om woning te isoleren tegen de koude

Nieuw glasisolatieraam geplaatst op de eerste verdieping van een woonhuis.


Wat kost het plaatsen van isolerende ramen?

De kosten voor het laten plaatsen van isolerende ramen kunnen flink verschillen. Zijn ook de kozijnen aan vervanging toe, of moet er worden gekozen voor een glassoort dat niet in de huidige kozijnen kan worden gezet? Dan is het verstandig om gelijk ook voor isolerende kozijnen te kiezen. Voor het beste isolatieresultaat kiest u voor triple glas in isolerende kozijnen met een dubbele kierdichting. Hieronder maken we een kostenvergelijking voor u.

Wat kost het plaatsen van isolerende kozijnen met triple glas?

Vergeleken met kozijnen met HR++ glas, bent u met nieuwe isolerende kozijnen met triple glas ongeveer een vijfde duurder uit. Dus triple glas met isolerende kozijnen is ongeveer 20% duurder. De kostenbesparing op uw energieverbruik gemeten over de lange termijn, zorgt echter dat dit verschil wegvalt. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn even duur als nieuwe kozijnen met HR++ glas. Kozijnen die geschikt zijn voor de plaatsing van triple glas zijn in verschillende materialen te krijgen: kunststof, hout, aluminium en thermisch onderbroken staal.

Voor de plaatsing van nieuwe kozijnen kiest u voor een dubbele kierdichting en een lage U-waarde. De U-waarde, of warmtedoorgangscoëfficiënt, drukt de hoeveelheid warmte uit die door de kozijnen zal worden doorgelaten. Deze waarde mag maximaal op 1,3 W/m²K liggen. Laat u door de glaszetter goed adviseren over de materiaalkeuze bij het plaatsen van nieuwe kozijnen.

Kostenvergelijking HR++ en triple glas
Hier zetten we de kosten uiteen voor het plaatsen van nieuwe kozijnen en isolatieglas. Wilt u meer weten over hoe de kosten worden opgebouwd? Lees dan een verdere uiteenzetting van de kosten voor het vervangen van enkel glas. Het is belangrijk dat u zich bij uw keuze realiseert dat glas en kozijnen lang meegaan: minimaal 25 jaar, maar eigenlijk mag u uitgaan van een nagenoeg onbeperkte levensduur bij goed onderhoud. Gaan we uit van een gemiddelde hoekwoning, dan liggen de kosten voor de plaatsing van nieuwe kozijnen met HR++ glas rond de € 8000,-.

Moderne isolerende kozijnen waarin triple glas ruiten worden geplaatst, zijn ongeveer 20% duurder dan nieuwe kozijnen met standaard HR++ dubbelglas. Voor een gemiddelde hoekwoning moet u voor de aanschaf en plaatsing van triple glas glasisolatie ongeveer € 1500,- extra betalen op uw offerte. Kozijnen en glas gaan echter minimaal 25 jaar mee, waardoor u met de energiebesparing op de stookkosten zeker € 70,- per jaar extra zal besparen bij de aanschaf van moderne glasisolatie. Isolerende kozijnen met triple glas besparen 25% meer op de stookkosten.Plaatsing HR dubbel glas door glaszetter

Dubbel glas met een extra thermische coating geplaatst door een betrouwbare vakman in de buurt. Bel direct een betaalbare glaszetter.

Voordelen Glaszetter Direct:

 • Bel direct de lokale glaszetter
 • Binnen 30 minuten aanwezig
 • Altijd beschikbaar

Kostenvergelijking isolatieglas plaatsen

Wat kost HR++ glas in bestaande kozijnen?
Hieronder ziet u een kostenoverzicht van wat u gemiddeld bespaart wanneer u in uw hele huis HR++ glas laat plaatsen in bestaande kozijnen.

Woningtype Kosten inclusief montage en btw Besparing per jaar (vergeleken met enkel glas) Besparing per jaar (vergeleken met dubbel glas)
Tussenwoning € 3100,- € 250,- € 110,-
Hoekwoning/2-onder-1-kap € 3500,- € 290,- € 120,-
Vrijstaand huis € 4600,- € 380,- € 160,-
Besparing berekend met HR-ketel en gasprijs van 67 cent per (gemiddeld prijspeil aangesloten Nederlandse glaszetters 2018).


Wat kost triple glas in nieuwe isolerende kozijnen?
Hieronder ziet u een kostenoverzicht van de gemiddelde kosten en besparing voor de plaatsing van isolerende kozijnen met triple glas per woningtype.

Woningtype Kosten inclusief montage en btw Besparing per jaar (vergeleken met enkel glas) Besparing per jaar (vergeleken met dubbel glas)
Tussenwoning € 8400,- € 320,- € 170,-
Hoekwoning/2-onder-1-kap € 9500,- € 360,- € 190,-
Vrijstaand huis € 12600,- € 500,- € 260,-
Gemiddelde kosten van de plaatsing van triple glas in nieuwe isolerende kozijnen in een gemiddelde woning. Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 67 cent per (gemiddeld prijspeil aangesloten Nederlandse glaszetters 2018).
Hoe lang blijft dubbelglas goed?
In dubbel glas ligt tussen de twee glasplaten een strook aluminim. Op deze strook staat de productiedatum van de ruiten. De garantieperiode op dubbelglas is bij normaal gebruik 25 tot 30 jaar. De werkelijke levensduur is veel langer. Met een warmtemeter kan worden gekeken of het dubbel glas te veel warmte lekt. Vocht tussen de twee lagen glas kan een indicatie zijn dat de isolerende werking minder is geworden.

Subsidie dubbelglas

De landelijke isolatie subsidie voor het plaatsen van dubbelglas is gestopt in 2017. In uw regio zijn er mogelijk nog wel subsidies beschikbaar, als onderdeel van lokale duurzame bouwinitiatieven. Ook zijn er leningen af te sluiten voor het laten uitvoeren van isolatiewerk aan een woning en bedrijfspand, bijvoorbeeld: voor de installatie van een warmtepomp. Wij raden u echter aan om waakzaam te zijn bij het afsluiten van een dergelijke lening bij verleners die niet bij overheidsinitiatieven zijn aangesloten.
Extra geisoleerd hr-dubbelglas gemonteerd in de badkamer met code in de glasband van het dubbel glas raam met daarop de plaatsingsdatum

Dubbelglas gemonteerd in de badkamer met de code in de glasband zichtbaar in de spouw van het raam.

Welk isolatieglas moet ik kiezen: dubbelglas, HR, HR+ of HR++?

Zit er enkelglas of 'gewoon' dubbelglas in de woning? Dan loont het de moeite om dit te vervangen door HR++ glas of triple glas. De glaszetter is daar meestal binnen een dag mee klaar en u bespaart nog meer op uw jaarlijkse stookkosten. Daarnaast vergroot u uw woongenot. Moeten meteen de kozijnen worden vervangen? Dan kiest u het beste voor triple glas met moderne isolerende kozijnen die werken met een dubbele kierdichting. Vervang houten kozijnen door kunststof kozijnen om ook te besparen op de onderhoudskosten van schilderwerk. Om te voorkomen dat de nieuwe ramen beslaan, zorgt u voor een goed ventilatiesysteem met ventilatieroosters, klepraampjes met inbraakbeveiliging of een ventilatie-unit. Laat u goed adviseren door de glaszetter, want woningen in Nederland worden slecht geventileerd.

Wanneer kiest u niet voor HR++ of triple glas?
Triple glas is dik en zwaar. Zo zwaar, dat het niet mogelijk is om triple glas in alle typen kozijnen te plaatsen. U kunt er dan voor kiezen om de kozijnen te vervangen. In bestaande ramen die open kunnen, kunt u ook HR++ glas laten plaatsen. Zet u verschillende soorten glas in een gevel? Let dan goed op de kleur en de lichtinval om te voorkomen dat u een verschil zit in de raamtinten. Zorg dat u advies krijgt van een ervaren glaszetter om de beste keuze te maken, die past bij uw budget. Plaats geen glasisolatie in een onverwarmde serre. Vanwege het grote glasoppervlak zal de serre met glasisolatie al gauw te warm worden wanneer de zon schijnt. Tussen uw woning en de serre gebruikt u wel HR++ glas in ramen en deuren.

Is het plaatsen van dubbelglas niet mogelijk?
Wanneer het plaatsen van dubbelglas niet mogelijk is, gebruik dan bijvoorbeeld: isolerende folie en isolerende gordijnen. Dit isoleert niet optimaal en we raden u niet aan om vanuit kostenbesparing voor deze alternatieven te kiezen. Een ander alternatief is het voorzetraam: dit is simpelweg een ruit die aan de binnenkant of buitenkant van uw raamwerk tegen het bestaande houten raamwerk of in een stalen kozijn kan worden geplaatst. Zo ontstaat een isolerende luchtlaag, of 'luchtspouw,' tussen de glasplaten. Dit is een goede oplossing voor de plaatsing van glasisolatie in monumentale panden. Voorzetramen bevatten vaak een HR-coating. Wederom raden wij u aan om advies te vragen aan de glaszetter.

Glazen deur laten plaatsen

Een glazen deur plaatsen kan ook. Glazen deuren worden standaard gemaakt van gehard glas. De deuren worden op maat gemaakt in de glasfabriek. De glaszetter komt de deuropening meten en zal de glazen deur voor u afhangen.

Glazen stompe binnendeur of opdek binnendeur?
Stompe binnendeuren of opdek binnendeuren zijn de meest voorkomende deuren in een woonhuis. De scharnieren van een glazen stompe deur bevinden zich in het kozijn. Bij een glazen opdek deur worden de scharnieren op het kozijn gemonteerd. Beide typen deuren vallen volledig weg in het kozijn.

Wat is dubbelglas?

Dubbelglas is een isolerend raamwerk dat bestaat uit 2 glasplaten die luchtdicht met elkaar zijn verbonden. Zo ontstaat er een isolerende ruimte, de 'spouw' genoemd, tussen de glasplaten die het lekken van warmte en geluid beperkt. Dubbelglas kan zijn toegepast in kozijnen, ramen en deuren.

Hoe werkt dubbelglas?
In dubbelglas zit een spouw met droge lucht of een inert gas met een hoge warmteweerstand. Hierdoor wordt er minder warmte doorgegeven. De lucht in de spouw moet droog zijn om te voorkomen dat er condensatie in de ruit kan optreden door straling en convectie (de circulatie van lucht). Condensatie in de spouw herkent u aan een wazige schijn in de ruit of water beneden in de ruit. Warmteoverdracht door convectie kan worden verminderd door het gebruik van zwaardere edelgassen. Ook kan glasisolatie drievoudig zijn uitgevoerd, 'triple glas' genoemd, met twee dunne luchtlagen die voor minder luchtcirculatie zorgen. Condensvorming aan de buitenkant kan men voorkomen door de betreffende ruimte goed te ventileren.

Thermopane
Dubbelglas noemt men vaak 'Thermopane'. Dit is een onjuiste benaming. Thermopane is een oud, veelgebruikt merk dubbelglas dat men tegenwoordig niet meer maakt. Meer informatie over Thermopane: wat is het precies? Hoe is het ontstaan?

Is dubbelglas verplicht?
Een verhuurder is niet verplicht om energiebesparende voorzieningen aan uw woning aan te brengen. Bijvoorbeeld isolatie en dubbelglas. Niet alle woningen in Nederland hoeven namelijk isolatie en dubbelglas te hebben. Het ontbreken van isolatie of dubbelglas is dus geen onderhoudsgebrek aan de woning.

Is dubbelglas inbraakwerend?
Dubbelglas is iets sterker dan enkel glas, maar het is niet per se inbraakwerend. Wel maakt het veel herrie wanneer een inbreker het dubbelglas ingooit. Dat kan een inbreker afschrikken. Dubbelglas met gelaagd glas is wel inbraakwerend. Dit gebruikt een inbraakwerende glasfolie, waardoor het glas niet uit elkaar kan vallen als het barst. Hierdoor is het raam moeilijker in te slaan.

Is dubbelglas brandwerend?
Nee, dubbelglas is uit zichzelf niet brandwerend. Brandwerend glas is doorgaans duurder: brandwerende ramen kosten al gauw € 250,- tot € 500,- per m². Om die reden zijn er weinig particulieren die het gebruiken. De brandwerende glassoorten kennen 3 verschillende classificaties: E. glas mag niet barsten in geval van brand, EI. glas en naden mogen geen vlammen en geen rook doorlaten en EW. glas moet de grootste temperatuurstijging tegenhouden.

Wat is HR glas?

HR glas is hoog rendement glas. Een raamwerk van HR-glas bestaan uit 2 of 3 raamlagen en is voorzien van een laag metaal aan de buitenzijde van de binnenste ruit. In de spouw zit droge lucht. De lucht in de spouw isoleert warmte en geluid. HR-glas heeft aan de binnenzijde een onzichtbare coating die de isolatie nog meer verbetert. De coating weerkaatst warmte.

Wat is HR+ glas?
HR+ beglazing is dubbelglas met een warmtereflecterende coating aan de spouwzijde aangebracht. De coating aan de binnenkant reflecteert warmtestraling naar binnen en zorgt zo voor een verbeterde thermische isolatie. HR+ beglazing is in de spouw met droge lucht gevuld en heeft een thermische isolatiewaarde van > 1,2 W/m²K en ≤ 1,6 W/m²K.

Wat is HR++ glas?
HR++ beglazing bestaat net als HR+ beglazing uit 2 glasbladen, waarbij aan de spouwzijde een warmtereflecterende coating is aangebracht. HR++ beglazing is in de spouw gevuld met een gasvulling van edelgas, meestal Argongas. Argon zorgt voor een betere thermische isolatie. HR++ glas heeft een thermische isolatiewaarde van ≤ 1,2 W/m²K (minimaal spouw 14).

Wat is triple glas of driedubbel glas?
Triple glas heeft 3 isolatielagen en noem je ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, driedubbel glas of drievoudig glas. Driedubbel glas isoleert beter dan gewoon dubbel glas. Er is ook ZHR++ dubbel of triple glas met een extra zonwerende coating. ZHR++ glas gebruikt men voornamelijk in de hoogbouw.

Welk dubbelglas heb ik?
Op de aluminium strip tussen de glasplaten staat een code met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat dit niet aangegeven? Dan is de kans groot dat u gewoon dubbel glas heeft. Om dit te controleren, kunt u een vlammetje houden bij het raam. Houdt u een aansteker 10 centimeter bij het raam vandaan, dan ziet u 4 vlammetjes. Bij gewoon dubbel glas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur. De coating in HR-glas geeft het tweede vlammetje een andere kleur, meestal blauw.

Wat is het verschil tussen gewoon dubbelglas en Hoog Rendement dubbelglas?

Gewoon dubbelglas
Isolerend dubbelglas bestaat uit 2 ruiten die door een een metalen kader aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De randen van de ruiten zijn luchtdicht afgesloten door glazenkit en vormen een gesloten eenheid, met droge lucht in de spouw. Gewoon dubbelglas behaalt een thermische isolatiewaarde van ca. 2,8 W/m²K.

Hoog Rendement
HR staat voor Hoog Rendement. HR beglazing is dubbelglas, waarbij aan 1 kant een warmtereflecterende coating is aangebracht voor een verbeterde thermische isolatie. HR beglazing heeft een thermische isolatiewaarde > 1,6 W/m²K en <= 2,0 W/m²K. Door de ontwikkeling van betere coatings, wordt HR beglazing weinig geproduceerd.


Wat betekenen de aanduidingen HR, HR+ en HR++?
De aanduidingen: HR, HR+ en HR++ worden in de glasbranche gegeven aan isolerend HR dubbelglas. De aanduidingen worden gebruikt om de verschillende soorten isolerend dubbelglas te benoemen. Dit dubbelglas kent een verbeterde thermische isolatie. De aanduidingen worden gegeven volgens de Nationale Beoordelingsrichtlijn (BRL 2202). Dit is een richtlijn die geldt voor het KOMO-productcertificaat voor HR, HR+ en HR++ beglazing.
Nieuw geplaatst raam wacht op schilderwerk

Het raam is geplaatst en de kit is aan het drogen. Op een later moment worden de gaten gedicht en zal het schilderwerk worden uitgevoerd.

Isolatiewaarde dubbelglas

Is dubbelglas isolerend?
De isolatiewaarden van glassoorten verschillen. De isolatiewaarde van glas drukken we uit in een U-waarde (voorheen K-waarde genoemd): hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Triple glas heeft de laagste U-waarde (0,5 – 0,9).

Soort raam U-waarde Besparing gas per m²
Triple glas in nieuw kozijn 0,5 - 0,9 30
Triple glas in bestaand kozijn 0,5 - 0,9 25
HR++ glas 1,0 - 1,2 23
HR+ 1,3 - 1,6 21
HR 1,7 - 2,0 16
Voorzetraam met coating 1,8 16
Dubbel glas 2,7 13,5
Voorzetraam zonder coating 2,7 13
Enkel glas 5,8 0

Overzicht geluidsisolatiewaarde dubbelglas

Is dubbelglas geluidswerend?
Geluidswerend glas of akoestisch glas kan worden gebruikt in drukke omgevingen. Geluidswerend glas lijkt op hoogrendementsglas, maar werkt extra geluiddempend dankzij een geluiddempende folie. Het glas kan zijn gemaakt van verschillende glasdiktes, waardoor dit de trillingen van geluid slechter doorgeeft.

Een drukke straat met regelmatig langskomende auto's produceert een geluid van ongeveer 65 decibel. Onderstaand vindt u een compleet overzicht van de geluidsisolatiewaarde van alle soorten enkel glas, dubbel glas en triple glas.

Type beglazing Samenstelling van het glas Geluidsisolatie in decibel
Enkelvoudig gelaagd glas 4 30 dB
Enkelvoudig gelaagd glas 8 32 dB
Niet-akoestisch gelaagd glas 44.2 32 dB
Akoestisch gelaagd glas 44.2 35 dB
Dubbel symmetrisch gelaagd glas 4-15-4 25 dB
Dubbel symmetrisch gelaagd glas 6-16-6 29 dB
Dubbel symmetrisch gelaagd glas 6-15-4 20 dB
Dubbel symmetrisch gelaagd glas 6-15-10 34 dB
Dubbel eenzijdig gelaagd glas 6-15-55.2 35 dB
Dubbel akoestisch gelaagd glas 8–15–66.2A 39 dB
Dubbel akoestisch gelaagd glas 10–20–44.2A 41 dB
Dubbel tweezijdig akoestisch gelaagd glas 66.2A–20–44.2A 42 dB
Dubbel tweezijdig akoestisch gelaagd glas 66.2A–15–88.2A 47 dB
Drievoudig gelaagd glas 4–16–4–16–4 27 dB
Drievoudig akoestisch gelaagd glas 6–12–4–12–44.1A 37 dB
Drievoudig tweezijdig akoestisch gelaagd glas 44.1A–12–4–12–44.1A 41 dB
Drievoudig tweezijdig akoestisch gelaagd glas 66.1A–12–6–12–44.1A 44 dB
Voorzetraam met vacuüm

Een alternatief voor geluidswerend dubbelglas: een voorzetraam waarbij de tussenruimte vacuüm is getrokken, maakt het doorgeven van geluidstrillingen vrijwel onmogelijk door het ontbreken van lucht tussen de ramen.

FAQ Dubbel glas

 1. Hoe moet ik dubbel glas vervangen?
  Dubbel glas vervangen laat u doen door een glaszetter. De glaszetter kiest het juiste type dubbel glas voor uw woonwensen en kozijnen. De glasbladen worden ingemeten en lekvrij in de kozijnen geplaatst. Het vervangen van dubbel glas duurt gemiddeld 1 dag.
 2. Hoe moet ik dubbel glas plaatsen in bestaande kozijnen?
  De kozijnen moeten worden inmeten. Vervolgens moeten de ramen op maat worden gemaakt bij de glasfabriek. Het bestaande glas moet uit de kozijnen worden gesneden en de sponningen moeten goed worden schoongemaakt. Tot slot moeten de ramen in de kozijnen worden gezet. Een glaszetter regelt dit voor u en plaatst het dubbel glas binnen 1 dag.
 3. Wat kost dubbel glas?
  Het laten plaatsen van dubbel glas in een gemiddelde Nederlandse hoekwoning kost ongeveer €8000,- (inclusief btw) volgens de glaszetter kostenpeiling opgenomen in 2018. De exacte kosten zijn afhankelijk van het type dubbel glas en het type woning of bedrijfspand.
 4. Hoe goed isoleert dubbel glas?
  De isolatiewaarden van dubbel glas verschillen per type. De isolatiewaarde van glas drukken we uit in een U-waarde: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Triple glas heeft de laagste U-waarde (0,5 – 0,9).
 5. Welk soort dubbel glas moet ik kiezen?
  De beste keuze is triple glas met moderne isolerende kozijnen die werken met een dubbele kierdichting. Vervang houten kozijnen door kunststof kozijnen om ook te besparen op de onderhoudskosten van schilderwerk. Om te voorkomen dat de nieuwe ramen beslaan, zorgt u voor een goed ventilatiesysteem.
 6. Welke kit voor dubbelglas?
  Gebruik een goedgekeurde beglazingskit, dat niet is samengesteld op basis van siliconen. De glazenkit moet goed overschilderbaar zijn. Laat na gebruik de glazenkit 24-uur uitharden.
 7. Hoe moet ik dubbel glas snijden?
  Dubbel glas is gehard glas. U kunt dit het beste niet zelf snijden. Bestel bij de glasfabriek dubbel glas glasbladen op maat gemaakt.
 8. Hoe moet ik dubbel glas inmeten?
  Kies voor het meten van de 'dagmaat' wanneer u een bestaand raam wilt laten vervangen. U meet de ruit in dat geval altijd aan de binnenkant van het kozijn. Neem de maten op en tel bij iedere afmeting ongeveer 24mm op. Voor de plaatsing van een nieuw raam in een nieuw kozijn meet u de 'strakke maat,' of sponningmaat.
 9. Hoe moet ik dubbel glas breken?
  Dubbel glas uitbreken is onveilig en geeft onnodig veel rommel. U kunt het beste de dubbel glas ramen uitsnijden en voorzichtig wegzetten.
 10. Hoe moet ik dubbel glas verwijderen?
  Leg twee plankjes hout neer waarop u de ruit kunt plaatsen. Voor het verwijderen van de ruit gebruikt u een of twee zuignappen die u bij de bouwmarkt kunt krijgen. Zet de ruit veilig weg op de twee blokjes hout.
 11. Hoe moet ik een bestaande ruit opmeten?
  Meet de 'dagmaat,' want u moet bestaand glas altijd aan de binnenkant van het kozijn meten. Tel bij iedere afmeting ongeveer 24mm op. U kiest dan voor veilige maten.
 12. Hoe moet ik de glasmaat opmeten voor een ruit in nieuw kozijn?
  Meet de 'strakke maat,' of sponningmaat en trek 7mm af op de lengte en de breedte. Het inmeten moet nauwkeurig worden gedaan, anders bestaat de kans dat u dubbel glas van de glasleverancier krijgt dat niet goed in het nieuwe kozijn past.
 13. Kan ik dubbelglas snijden met een glassnijder?
  Nee, dubbelglas is gehard glas. Dit glas moet op maat worden besteld bij de glasfabriek. Vraag een glaszetter om advies.
 14. Hoe moet ik dubbelglas plaatsen?
  Dubbelglas plaatsen laat u het beste doen door een ervaren glaszetter. Deze kan voor u lekvrij het juiste type dubbelglas in de kozijnen zetten. De klus duurt meestal 1 dag.
 15. Wat kost het plaatsen van isolerende ramen?
  Het plaatsen van isolerende ramen in een hoekwoning kost gemiddeld € 8000,- euro. De prijs is afhankelijk van de glassoort en het type woning of bedrijfspand.
 16. Wat kost het plaatsen van isolerende kozijnen met triple glas?
  Het plaatsen van triple glas in een tussenwoning kost gemiddeld € 8400,- (inclusief btw). Het plaatsen van triple glas is ongeveer € 1500,- duurder dan het plaatsen van gewoon isolatieglas. Een volledig kostenoverzicht met de gemiddelde besparing op uw stookkosten kunt u vinden op deze pagina.
 17. Wat kost HR++ glas in bestaande kozijnen?
  Het plaatsen van HR++ glas in bestaande kozijnen in een tussenwoning kost ongeveer € 3100,- (inclusief btw).
 18. Wat kost triple glas in nieuwe isolerende kozijnen?
  Triple glas in nieuwe isolerende kozijnen zijn ongeveer 20% duurder dan nieuwe kozijnen met standaard HR++ dubbelglas. Voor een gemiddelde hoekwoning moet u rekenen op een bedrag van ongeveer € 9500,-. Exclusief de besparing op uw stookkosten.
 19. Hoe lang blijft dubbelglas goed?
  Dubbel glas blijft bij normaal gebruik minimaal 25 jaar lekvrij. De garantiedatum kunt u vinden in de randen aan de binnenkant van het raam.
 20. Bestaat er subsidie op dubbelglas?
  De landelijke subsidie op dubbelglas is in 2017 afgeschaft. U kunt mogelijk gebruikmaken van subisidies uit lokale duurzaamheidsinitiatieven in uw gemeente. Andere energiebesparingsregelingen van de overheid.
 21. Is dubbelglas isolerend?
  Dubbelglas is isolerend, waardoor u op uw stookkosten bespaart. U vindt de isolatiewaarden van elk type dubbelglas in het overzicht op deze pagina.
 22. Is dubbelglas geluidswerend?
  Dubbelglas is altijd in zekere mate geluidswerend. De geluidswerendheid hangt af van het type glas en het type kozijn. Het is mogelijk om extra geluidswerend dubbelglas te laten plaatsen. Een volledig overzicht van de geluidisolerende mogelijkheden van dubbelglas vindt u op deze pagina.
 23. Welk isolatieglas moet ik kiezen: dubbelglas, HR, HR+ of HR++?
  De keuze van het type dubbelglas is onder andere afhankelijk van het type kozijn waarin het glas moet worden gezet. Ook uw woonwensen en budget moeten worden meegewogen bij de keuze van het type isolatieglas dat u het beste kunt laten plaatsen.
 24. Hoe werkt dubbelglas?
  In dubbelglas zit een spouw met droge lucht of een inert gas met een hoge warmteweerstand. Hierdoor wordt er minder warmte doorgegeven, waardoor warmte niet goed weg naar buiten kan lekken.
 25. Wat is thermopane?
  Thermopane is een oud merk dubbelglas.
 26. Is dubbelglas verplicht?
  Nee, dubbelglas is in 2019 nog niet verplicht in Nederland.
 27. Is dubbelglas inbraakwerend?
  Nee, hoewel het breken van dubbelglas meer herrie geeft tijdens een inbraak, kan regulier dubbelglas eenvoudig worden gebroken. Gelaagd glas met inbraakwerende folie is duurder, maar zal niet breken tijdens een inbraak.
 28. Is dubbelglas brandwerend?
  Brandwerend dubbelglas is duurder dan andere typen dubbelglas. Brandwerend dubbelglas is wel verkrijgbaar voor particulieren, maar vindt zijn toepassing voornamelijk in bedrijven die extra beschermende maatregelen willen nemen. De brandwerendheid van dit type glas staat met een keurmerk aangeduid. Voor dubbel glas zijn meer keurmerken beschikbaar.
 29. Wat is HR glas?
  HR glas is hoog rendement glas. HR-glas bestaat uit 2 of 3 raamlagen en is voorzien van een laag metaal aan de buitenzijde van de binnenste ruit. HR-glas heeft aan de binnenzijde een onzichtbare coating die warmte weerkaatst.
 30. Wat is HR+ glas?
  HR+ beglazing is dubbelglas met een warmtereflecterende coating aan de spouwzijde aangebracht.HR+ beglazing is in de spouw met droge lucht gevuld en heeft een thermische isolatiewaarde van > 1,2 W/m²K en ≤ 1,6 W/m²K.
 31. Wat is HR++ glas?
  HR++ beglazing bestaat uit 2 glasbladen, waarbij aan de spouwzijde een warmtereflecterende coating is aangebracht. HR++ beglazing is in de spouw gevuld met een gasvulling van edelgas, meestal Argongas. HR++ glas heeft een thermische isolatiewaarde van ≤ 1,2 W/m²K (minimaal spouw 14).
 32. Wat is triple glas of driedubbel glas?
  Triple glas noemen we ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, driedubbel glas of drievoudig glas. Driedubbel glas heeft 3 isolatielagen en isoleert beter dan gewoon dubbel glas.
 33. Welk soort dubbelglas heb ik?
  Op de aluminium strip tussen de glasplaten staat een code met HR, HR+ of HR++. Staat dit niet aangegeven? Dan is de kans groot dat u gewoon dubbel glas heeft.
 34. Wat is het verschil tussen gewoon dubbelglas en Hoog Rendement dubbelglas?
  Normaal isolerend dubbelglas bestaat uit 2 ruiten die door een een metalen kader aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. HR beglazing is dubbelglas, waarbij aan 1 kant een warmtereflecterende coating is aangebracht voor een verbeterde thermische isolatie.
 35. Wat betekenen de aanduidingen HR, HR+ en HR++?
  De aanduidingen: HR, HR+ en HR++ worden in de glasbranche gegeven aan isolerend HR dubbelglas. De aanduidingen worden gebruikt om de verschillende soorten isolerend dubbelglas te benoemen. De aanduidingen worden gegeven volgens de Nationale Beoordelingsrichtlijn (BRL 2202).


Glasisolatie in de winter gemonteerd in een sociale huurwoning

De glaszetter heeft isolerende ramen geplaatst in de kozijnen op de eerste verdieping van een sociale huurwoning.