Dubbel glas plaatsen in bestaande ramen

Om te beginnen geldt in 2018 de 6% btw regeling nog steeds op de montagekosten voor het plaatsen van isolatieglas. Maar als u overgaat tot het plaatsen van dubbel glas of HR++ glas, zijn uw kozijnen dan wel geschikt voor de nieuwe ramen?

HR++ glas in houten kozijnen

Heeft u nog houten kozijnen? Er zijn in Nederland nog circa 1 miljoen woningen met enkel glas.  is een stuk zwaarder en dikker dan enkel glas. Dit betekent dat sommige kozijnen niet geschikt zijn voor het plaatsen van isolatieglas.

Enerzijds omdat ze te dun zijn voor de sponning, anderzijds omdat ze het gewicht niet aankunnen. In sommige gevallen kunnen er glaslatten met extra sponning worden geplaatst of kan de sponning worden uitgefreesd.

De glaszetter zal op locatie moeten komen om de situatie te beoordelen en u van het juiste advies te voorzien. Mogelijk moet u overgaan tot het aanschaffen van nieuwe kozijnen.

Als u nog in het bezit bent van enkel glas, hoeft het niet per se om houten kozijnen te gaan. Ook bestaan er nog kunststof kozijnen die enkel glas bevatten. Deze kozijnen bevatten het zogeheten kliksysteem, waarbij de glaslatten en de kozijnen naadloos op elkaar passen.

Er zijn tegenwoordig nieuwe kliklijsten verkrijgbaar die passen op de oude kunststof kozijnen maar geschikt zijn voor de plaatsing van dubbel glas en goed aansluiten op de bestaande kozijnen. Is dit niet het geval, dan kan de glaszetter proberen kunststof glaslijsten te gebruiken die het best aansluiten bij uw kozijnen.

Ook de vroege aluminium kozijnen werden gemaakt voor enkel glas. Ook hiervoor geldt dat er glaslatten beschikbaar zijn die het toepassen van dubbel glas mogelijk maken. In de meeste gevallen is dit de goedkoopste oplossing. Bestaan deze glaslatten niet voor uw type kozijnen? Dan kan de glaszetter mogelijk aan glaslijsten komen die wel op uw kozijnen passen of kliklijsten op maat laten maken.

Voor stalen kozijnen is er ook een oplossing. De glaszetter kan het dubbel glas laten voorzien van kunststof glaslijsten die op maat gemaakt worden voor uw kozijnen. Er worden kunststof profielen in uw kozijnen geplaatst waarna het glas met behulp van kliklijsten wordt geplaatst.

Helaas is het zo dat het nieuwe glas uw woning uitstekend zal isoleren, maar de  van de stalen kozijnen nog te wensen overlaat en nog wel kou doorlaten. Kies dus alleen voor deze oplossing als de bestaande kozijnen niet vervangen kunnen worden.

Dubbele beglazing gaat over het algemeen minimaal 20 tot 25 jaar mee, maar dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het glas, de fabrikant en de omstandigheden waarin het glas zich bevindt. HR++ glas gaat vaak langer mee dan standaard dubbel glas vanwege de speciale coating die het heeft, die het glas beter beschermt tegen beschadiging en slijtage.

Na verloop van tijd kunnen er wel kleine defecten optreden in de randafdichting van het glas, waardoor er vocht of lucht tussen de glasplaten kan komen. Dit kan zorgen voor condensvorming tussen het glas en het vermindert de isolatiewaarde van het glas.

Als u merkt dat er condensvorming optreedt of als u andere problemen ondervindt met uw dubbele beglazing, kunt u het beste contact opnemen met een professionele glaszetter om de situatie te beoordelen en te adviseren over eventuele reparatie of vervanging.

Subsidie op dubbel glas?

Wilt u dubbel glas laten plaatsen? Naast een laag btw tarief geldt voor u mogelijk een aantrekkelijke subsidieregeling. Vind een betrouwbare glaszetter in de buurt, zoals een glaszetter in Goudaglaszetters in Amsterdam, RotterdamDen-HaagGroningenBreda. 

Verschil tussen enkel glas en dubbel glas?

Enkel glas is slecht isolerend glas, wat inhoudt dat het warmteverlies via ramen hoog is en uw energiekosten verhoogt. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een laag stilstaande lucht, waardoor het warmteverlies via ramen aanzienlijk vermindert. HR++ glas heeft zelfs een nog betere isolatiewaarde dan standaard dubbelglas vanwege een speciale coating die nog beter warmte vasthoudt.

Kan ik elk type glas plaatsen in mijn kozijn?

Niet elk type glas kan zomaar geplaatst worden in bestaande kozijnen. Het gewicht en de dikte van isolatieglas zoals dubbel glas en HR++ glas zijn anders dan van enkel glas. Hierdoor kunnen sommige bestaande kozijnen het extra gewicht en de dikte van isolatieglas niet aan. De glaszetter zal ter plaatse moeten komen om de situatie te beoordelen en te adviseren over de beste oplossing.

Hoe controleer ik of mijn bestaande kozijnen geschikt zijn?

Om te controleren of uw bestaande kozijnen geschikt zijn voor isolatieglas, kan een glaszetter een aantal zaken inspecteren. Hij zal kijken naar de dikte van uw huidige ramen, de grootte van de sponning en de staat van de kozijnen, zoals de draaiende delen. Ook zal de glaszetter bekijken of er een extra sponning gefreesd kan worden om het nieuwe glas te kunnen plaatsen.

Veelgestelde vragen

Ja, dubbel glas kan in oude kozijnen geplaatst worden, maar het is wel afhankelijk van de staat en afmetingen van de kozijnen en of er genoeg ruimte is voor het plaatsen van het dikkere glas. De glaszetter kan speciale glaslatten gebruiken om het dubbel glas goed te laten passen en de isolerende werking te optimaliseren.

De kosten van het zetten van dubbel glas in een bestaand kozijn zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen van het glas, het type kozijn en het soort dubbel glas dat u wilt laten plaatsen. Gemiddeld kunt u uitgaan van prijzen tussen de €100 en €200 per vierkante meter, inclusief arbeidskosten en materiaal. Het is altijd aan te raden om een offerte op maat aan te vragen bij een professionele glaszetter om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen.

Ja, HR++ glas kan in bestaande aluminium kozijnen geplaatst worden zonder dat de kozijnen vervangen hoeven te worden. Het is wel belangrijk dat de sponning diep genoeg is om het dikkere glas te kunnen plaatsen en dat het kozijn het extra gewicht kan dragen. Als de sponning niet diep genoeg is, kan de glaszetter speciale glaslatten gebruiken om het glas goed te laten passen. Het kan echter wel zo zijn dat het vervangen van het kozijn en het glas samen een betere isolerende werking oplevert.

Offerteformulier

Offerteformulier