Energierekening stijgt in 2019 met bijna 300 euro

Nadat wij eerder meldden dat de energierekening voor huurders met 127 euro stijgt, stelde De Consumentenbond onlangs dat de gemiddelde energierekening in 2019 met 290 euro omhoog gaat vergeleken met 2018. Niet alleen de belastingen en opslagen gaan omhoog, maar ook de prijzen voor stroom en gas worden verhoogd door de energieleveranciers. Vergelijkingssites kwamen eerder al op een soortgelijke stijging van de energieprijzen. De Consumentenbond baseert zich op een gemiddeld energieverbruik van 3.000 kilowattuur stroom en 1.500 kubieke meter gas per huishouden.

Overstappen van energieleverancier scheelt kosten

Om te voorkomen dat de energierekening te sterk stijgt, adviseert de Consumentenbond om regelmatig over te stappen van leverancier. De club die opkomt voor de belangen van consumenten stelt dat leveranciers hoge kortingen bieden aan nieuwe klanten terwijl voor bestaande klanten de tarieven vaak omhoog gaan. Door vaak te wisselen van aanbieder zou de consument tot 350 euro kunnen besparen op jaarbasis. De bond baseert zich op een stijging van de tarieven voor stroom en gas van respectievelijk 17 en 20%. Daarnaast gaat het vastrecht met 8% omhoog.

Energiebelasting gestegen

Bovendien zijn de belastingtarieven voor energie door de overheid aangepast. Zo gaat de belasting op stroom omlaag met 6% maar stijgt de belasting op gas met 13%. Daarnaast gaat de opslag voor duurzame energie omhoog. De opslag die samenhangt met de subsidie voor groene energie, stijgt voor stroom met 43% en voor gas met 84%. Deze stijging is fors, maar daar staat tegenover dat de bedragen relatief laag zijn. Tot slot gaan mensen meer energiebelasting betalen omdat de zogenaamde vermindering energiebelasting omlaag gaat van € 373 naar € 312.

Glas vervangen?

Profiteer van lagere maandlasten en een hogere waarde van je woning. Laat je informeren over het plaatsen van isolatie- of dubbel glas door een lokale glaszetter.

Offerteformulier

Offerteformulier