Glas zwakke schakel in inbraakpreventie

De Limburgse glasfabrikant Scheuten heeft een nieuwe consumentenwebsite in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op een kwetsbaar onderdeel van de inbraakpreventie: glas. De website Stopinbraak.nu met tips, feiten en fabels over inbraakpreventie moet hier een einde aan maken. De site besteedt uiteraard uitgebreid aandacht aan inbraakwerend glas.

De Scheuten Groep verbaast zich over het feit dat de overheid uitgebreid aandacht besteedt aan inbraakwering met campagnes zoals ‘Maak-het-ze-niet-te-makkelijk’ en keurmerken als Politie Keurmerk Veilig Wonen maar daarbij nauwelijks de aandacht vestigt op inbraakwerend glas.

PKVW keurmerk besteedt geen aandacht aan inbraakwerend glas

De verkoopdirecteur van Scheuten legt uit: ‘In de glasbranche worden normen en richtlijnen alsmaar aangescherpt. Nog maar niet zo heel lang geleden konden huizen gewoon met enkel glas worden gebouwd. Tegenwoordig moeten twee- en drievoudig isolatieglas met isolerende gassen en extra isolerende Low-E coatings gebruikt worden om de isolatiewaarde en daarmee gepaard gaande energiebesparing te verhogen. Eenzelfde ontwikkeling zien we in de wet- en regelgeving rond veiligheidsbeglazing. Gehard en gelaagd glas worden steeds meer gevraagd, omdat het veiligheidsaspect door NEN 2608, NEN 3569 en het Bouwbesluit inmiddels zover doorontwikkeld is, dat veiligheidsrisico’s met glas zoveel mogelijk verbannen moeten worden. Prima ontwikkelingen natuurlijk. Maar voor inbraakpreventie is er niets geregeld,’ aldus de verkoopdirecteur.

Ook keurmerk met standaard dubbel glas

Hij gaat verder: ‘Heb je standaard tweevoudig isolatieglas in je huis, maar is wel het hang- en sluitwerk in orde? Géén probleem voor een PKVW-politiekeurmerk. Zelfs onze eigen overheid, die heel erg actief is met diverse voorlichtingscampagnes op het gebied van inbraakpreventie, rept met geen woord over inbraakwerend glas in hun adviezen. Dat is toch apart?’ Met een steen of koevoet ben je zo door standaard isolatieglas heen, aldus de verkoopdirecteur. Iets wat hij helaas zelf ook aan den lijve heeft ondervonden. ‘Het maakt wellicht wat herrie, maar wie is er tegenwoordig nog overdag thuis om het te horen? En als de politie eindelijk aankomt, dan is de inbreker natuurlijk allang gevlogen met jouw spullen. Daar sta je dan met je stevig hang- en sluitwerk en je keurmerk.’

Glas is vaak onvoldoende inbraakwerend

Door de zwakke schakel in inbraakpreventie niet voldoende inbraakwerend te maken, ontstaat een schijnveiligheid. Scheuten wil een einde maken aan deze schijnveiligheid door middel van de website Stopinbraak.nu. ‘We laten als glasbranche hier echt nog te veel liggen, want inbraakwerende maatregelen zijn inmiddels “big business”. Zeker in de huidige tijd waar het onveiligheidsgevoel van mensen wordt aangewakkerd door toenemende berichtgeving over bijvoorbeeld criminaliteit, aanslagen, terreur en vluchtelingen. Ook al is dat niet altijd terecht en laten de cijfers een ander plaatje zien, de maatschappelijke discussie zegt wat anders.’

Als je alleen je glas inbraakwerend maakt, en geen andere maatregelen neemt, is je woning natuurlijk onvoldoende beveiligd. Daarom vestigt de site van Scheuten tevens de aandacht op andere preventieve maatregelen zoals inbraakpreventietips inclusief achtergrondinformatie, feiten en fabels. Wanneer consumenten overgaan tot de aanschaf van Multisafe inbraakwerend glas van Scheuten, kunnen ze een certificaat en afschrikkende raamstickers aanvragen.

Inbraakwerend glas laten plaatsen

Heeft u een woning of bedrijf en heeft u een ervaren en betaalbare glaszetter nodig voor het installeren van inbraakwerend glas? Wij begrijpen hoe moeilijk het is om een betrouwbaar glaszettersbedrijf te vinden. Gelukkig heeft onze glasservicecentrale een breed netwerk van geselecteerde glaszetters in Amsterdam, RotterdamDen-HaagGroningenBreda of bekijk hier al onze andere locaties.

Offerteformulier

Offerteformulier