Gunstig energielabel verhoogt prijs woning
- Jinal
Buiten de grote stad gaan ongunstige F- en G-energielabels gepaard met een prijskorting van bijna 13.000 euro gemiddeld. Dit blijkt uit een grootschalige transactiestudie uitgevoerd door onderzoekers van Tilburg University. In de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) vertragen en verlagen deze labels de verkoopopbrengst van koopwoningen minder sterk dan buiten de grote stad.
In deze labelimpact studie bestudeerden de onderzoekers ruim 60.000 gelabelde woningen die in de tweede helft van 2017 werden verkocht. Zo’n 31% van deze woningen was voorzien van een gunstig en groen A- of B-label, terwijl 16% werd verkocht met rode F- en G-labels. Voor kopers is dankzij dit energielabel vooraf de thermische kwaliteit van deze woningen bekend.
De onderzoekers bestudeerden de invloed van het energielabel op zowel de verkoopsnelheid als op de verkoopopbrengst. Door gebruik te maken van het fijnmazige cijfermateriaal van makelaarsvereniging NVM, konden ze daarbij rekening houden met pand-specifieke kenmerken zoals leeftijd, staat van onderhoud, locatie en woningtype.
Effect van energielabel op verkoopsnelheid en prijs
Over heel het land gemeten, versnelt een gunstig A-label de verkoop met ruim 48 dagen, terwijl een koopwoning voorzien van een G-label 54 dagen langer dan gemiddeld te koop staat. Ook in de prijs zijn er merkbare verschillen waar te nemen. Koopwoningen voorzien van gunstige A- of B-labels konden in 2017 rekenen op een prijspremie van ruim 6.300 euro, terwijl F- en G-labels de verkoopopbrengst drukten met bijna 13.000 euro. Effecten die sterker blijken te zijn voor eengezinswoningen dan voor appartementen.
Ongunstig energielabel heeft minder effect in grote steden
Wanneer alleen de transacties uit de vier grootste steden worden bestudeerd blijken deze label effecten aanzienlijk kleiner. Zo verschilt de verkoopsnelheid tussen een A- en G-label woning in de grote stad met maar 21 dagen (ten opzichte van een landelijk verschil van ruim 102 dagen) en blijft de prijskorting van F- en G-label koopwoningen beperkt tot 2.300 euro.
“De informatie in energielabels is hetzelfde in heel het land, maar wordt in grote steden duidelijk minder zwaar meegewogen door kopers. In de oververhitte woningmarkten in de grote stad wordt minder onderscheid gemaakt door kopers. Men betaalt op dit moment de hoofdprijs voor vrijwel elke woning, ongeacht de energiestatus,” aldus onderzoeksleider prof. dr. Dirk Brounen.
Glas vervangen?
Profiteer van lagere maandlasten en een hogere waarde van je woning. Laat je informeren over het plaatsen van isolatie- of dubbel glas door een lokale glaszetter.
20% eigenaars warmtepomp is ontevreden
Een op de vijf mensen met een warmtepomp is ontevreden over de
Klimaatakkoord: toch niet massaal aan de warmtepomp
Nadat wij ook hier berichtten over de subsidieregelingen voor de aanschaf
Kosten en besparingen met dubbel glas
Hieronder vindt u een overzicht van de kosten en besparingen