zonwerend glas

Slimme ramen

De voormalige start-up van de Technische Universiteit Eindhoven (TU-e) Peer+ werd enkele jaren geleden overgenomen door Merck. Het bedrijf produceert zogeheten Liquid Crystal Windows, ramen die in enkele seconden van kleur en van tint kunnen veranderen waardoor zonwering maar ook airconditioning overbodig wordt. Bovendien zijn ze in staat om energie op te wekken wanneer ze zijn uitgerust met PV-strips waarmee de opgevangen zonnewarmte kan worden omgezet in energie.

Eerste projecten met slimme ramen opgeleverd

Aanvankelijk wilde het bedrijf alleen kennis leveren aan bestaande glasproducenten. Maar omdat het moeilijk bleek om voet aan de grond te krijgen in deze markt zijn ze zelf modulaire ramen gaan produceren in een fabriek in Veldhoven. Inmiddels zijn al een aantal toonaangevende bouwprojecten opgeleverd waarin de ramen zijn verwerkt. Daarnaast gaat het bedrijf kennis leveren aan fabrikanten die het glas willen gaan produceren.

Glas past zich snel aan en is leverbaar in alle kleuren

Het voordeel van de technologie ten opzichte van bestaande elektrochrome ramen is dat de laatste alleen leverbaar zijn in blauw en er veel langer over doen om te dimmen. De liquid crystal technologie is leverbaar in alle kleuren en past zich al binnen enkele seconden aan aan veranderde weersomstandigheden. Dit biedt gebruikers en architecten veel gebruiksgemak en ontwerpvrijheid.

Of de technologie ook beschikbaar komt voor dubbel glas voor de particuliere markt, is nog niet bekend.

Geplaatst in Geen categorie, Glaszetter en getagd met .

Remco Tensen

Remco Tensen is een Nederlandse auteur gespecialiseerd op het gebied van online marketing. Hij is een geboren West-Fries en woont samen met zijn vrouw en "dat kind" in Enkhuizen. Zijn zoon lijkt op hem, maar dan net iets knapper. Al 10 jaar zet hij zich in voor het succes van grote en kleine ondernemers in Nederland en België.