Vacuüm glas: alternatief voor HR-glas?

Meerdere glasfabrikanten investeren momenteel in de ontwikkeling van een nieuw soort isolatieglas met dezelfde eigenschappen als triple glas. Het gaat om zogeheten vacuüm glas. Onder meer in België start men in maart 2019 met de productie van dit nieuwe type glas. Het glas is met name bedoeld voor de bouwsector.

Isolatiewaarde gelijk aan triple glas

Het gaat om een samenwerking tussen glasfabrikant AGC en schermenproducent Panasonic. De laatste partij brengt zijn expertise in schermen met zich mee en AGC zijn kennis op het gebied van glasverdeling (de manier waarop het glas is omlijst). Het doel is is een nieuw type ruit te ontwikkelen die qua thermische geluidsisolatie overeenkomt met die van drievoudige beglazing. Zo ligt de U-waarde (de mate van isolatie) van vacuüm glas tussen de 0,4 – 0,7 dit in vergelijking met een isolatiewaarde van 1,1 voor dubbel glas met coating (HR-glas) en 2,8 voor standaard dubbel glas.

Dikte en gewicht drie à vier keer lager dan triple glas

Vacuüm glas is dubbel glas met met twee glasbladen van 3 mm dik, waarvan één is voorzien van een super isolerende laag. De bladen zijn van elkaar gescheiden door een vacuüm van 0,1 mm. Dit zorgt ervoor dat het glas met nog geen cm dikte vier keer dunner is dan triple glas en drie keer zo weinig weegt. Doordat het glas zo dun is, laat het ook meer licht door. Het wordt op de markt gebracht onder de naam Fineo en is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie.

Positieve eigenschappen vacuüm glas

  • Geleiding en stroming is niet van toepassing op vacuüm glas. Dit houdt in dat opgewekte warmte heel moeilijk via de ruiten kan ontsnappen. Tegelijkertijd is het omgekeerde waar: koude kan erg moeilijk binnen komen.
  • De enige manier waarop energie verloren kan gaan is door stralingswarmte. Dit speelt bijvoorbeeld bij infrarood verwarming.
  • Uitstekende U-waarde, beter dan HR-glas.
  • Naast warmte isolerend is dit type glas ook geluidswerend. Een goede keuze dus in luidruchtige omgevingen.
  • Er is nauwelijks sprake van condensatie vorming. Bij HR-glas komt dit vrij snel voor. Bij vacuüm glas ontstaat pas condens bij een temperatuur van -20°C.

Glas vervangen?

Profiteer van lagere maandlasten en een hogere waarde van je woning. Laat je informeren over het plaatsen van vacuüm glas door een lokale glaszetter.

Offerteformulier

Offerteformulier